Статьи

Очищення повітря від пилу парів і газів

Повітря, викидається в атмосферу з систем місцевої витяжної вентиляції промислових приміщень, містить забруднюючі шкідливі речовини у концентраціях в сотні разів вищих за максимально допустимі концентрації для атмосферного повітря населених місць та підлягає очищенню відповідно до вимог санітарних та будівельних норм і правил.

Механізм очищення повітря

Механізм очищення викидів в атмосферу складається з двох принципово відмінних процесів:

 

  • відокремлення містяться в викидах повітря взвесьних твердих і рідких домішок;
  • вилучення або безшкідливе знищення газо- та пароутворюючих домішок.

 

Характер уловлювання аерозолів залежно від розміру.
Пунктиром показано ефективність уловлювання пилу фільтрами класу F7 і F9.

 

Відокремлення пилу з потоків повітря відбувається внаслідок впливу сил тяжіння, інерції, електростатичних сил та сил молекулярної і турбулентної дифузії. Дія цих сил на частинки різного розміру неоднакова.

Сили тяжіння та інерції ефективні для частинок розміром 1 мкм і більше. Частинки розміром 0,02 - 1,0 мкм осідають під впливом електростатичних сил. Більш дрібні частинки осідають на поверхнях фільтрів внаслідок дифузії.

Вилучення або безшкідливе знищення газо- та пароутворюючих домішок здійснюється фізико-хімічними методами:

 

  • абсорбція - поглиблення окремих компонентів газової суміші рідким абсорбентом (поглиначем);
  • хемосорбція - поглиблення газів і парів твердими чи рідкими поглиначами, що призводить до утворення малолеткучих і малорозчинних сполук
  • адсорбція - уловлювання шкідливих газових домішок поверхнею твердих тіл
  • теплова нейтралізація - перетворення токсичних компонентів, що містяться в відходячих газах, в нетоксичні або менш токсичні шляхом їх контакту з каталізатором
  • плазмохімічне і фотохімічне перетворення токсичних компонентів

 

Осадження пилу під впливом сил тяжіння та інерції широко використовується в пилоспинниках: пилових камерах, жалюзійних, сітчастих фільтрах, циклонах та в "мокрих апаратах" - скруберах, промивальниках, піноутворювачах і ін. У пористих фільтрах (тканинних, зернистих) діють всі сили, які призводять до осадження пилу.

 

У камерах, жалюзійних решітках, пилових мішках та інших, де потік повітря різко змінює напрямок, ефективно випадають з повітря частинки пилу розміром від 40 до 100 мкм. Пилоспинні камери, як правило, є громіздкими будівельними спорудами, іноді навіть складеними з цегли.

 

Більш дрібні частинки - до 5 мкм випадають з потоку при центробежному пилоспинанні.

 

Центробежне пилоспинання базується на використанні центробежної сили, що виникає при обертанні повітряного потоку вздовж стінок циліндричної (або конічної) частини апарату. Частинки пилу притискаються до стінки циклона і поступово переміщуються в пиловий бункер.

 

У центрі вихору на вісі циклона утворюється розрядження, яке створює подсос повітря через з'єднання пилового бункера, що різко знижує ефективність роботи циклона. Тому з'єднання пилового бункера з циклоном повинно бути герметичним.

Механізм очищення повітря

Обладнання для очищення повітря від пилу традиційно розділяється на: Повітряні фільтри - обладнання, яке використовується для очищення від взвісі частинок пилу повітря, що подається в приміщення системами приточної вентиляції, кондиціювання повітря та повітряного опалення; Пилеуловлювачі - обладнання, яке використовується для очищення від пилу повітря, що викидається в атмосферу системами місцевої витяжної вентиляції.

 

Вимоги до повітряних фільтрів і пилеуловлювачів якісно відрізняються. Повітряні фільтри повинні очищати повітря від пилу до 1/3 ПДК повітря робочих місць промислових приміщень або до ПДК атмосферного повітря для офісних та житлових приміщень або до допустимої кількості часток пилу в повітрі відповідно до вимог «Чисті приміщення і пов'язані з ними контрольовані середовища. Класифікація чистоти повітря».

 

Пилеуловлювачі просто зменшують об'єм викидів забруднюючих речовин в атмосферу, зменшують витрати підприємств на викиди ЗВ в атмосферу та збирають тверді відходи для утилізації. Пилозбірне обладнання в разі рециркуляції за СНіП 2.04.05-91 виконує функції повітряного фільтра. Ці фільтри зменшують об'єм загальної вентиляції для асиміляції шкідливих викидів та скорочують об'єм подавального повітря.

Прийнята класифікація пилевих фільтрів:

Повітряні фільтри Інерційні Фільтра ційні пилеуловлювачі Апарати мокрого очищення газів Електричні фільтри

Ячійкові

Самоочищувальні масляні

Рулонні

Електричні

Пилосадкові камери

Жалюзійні пилеуловлювачі

Циклони

Батарейні циклони

Ротаційні пилеуловлювачі

Вихрові пилеуловлювачі

Волокнисті

Тканинні

Зернисті

Порожні та насадочні

Барботажні та піноутворювальні

Апарати Ударно-інерційного типу

Центробежного типу

Скруббери

Сухі

Мокрі

 

Показники якості фільтрів

Показники якості фільтра, застосовуваного в фільтрувальній установці:

 

  • Ефективність очищення Е %
  • Аеродинамічний опір Р, Па
  • Удельна продуктивність (фронтальна швидкість перед фільтром) V0, м3/(м2с)
  • Швидкість фільтрації (на розгорнуту поверхню фільтруючого матеріалу) Уf, м/с;
  • Пилеємність G г/м2