Статьи

Місцева витяжна вентиляція

 

Основою місцевої витяжної вентиляції є локалізація забрудненої повітряної середовища безпосередньо біля джерела його утворення та подальше видалення з робочої зони.

 

Система місцевої витяжної вентиляції може використовуватися в найрізноманітніших галузях промисловості, коли місця виділення шкідливих речовин в приміщенні локалізовані або їх можна локалізувати (приховати), що майже завжди можливо.

 

Для більшості виробничих процесів, які забруднюють навколишнє середовище, створення системи місцевої витяжної вентиляції є єдиним способом провітрювання приміщень, де вони відбуваються, забезпечуючи чисте повітряне середовище в зоні дихання робітника при мінімальних витратах на її створення та подальші експлуатаційні витрати.

Завдяки такому способу вентиляції не допускається поширення забруднень по всьому приміщенню, в робочій зоні забезпечується чисте повітряне середовище, при цьому зменшуються витрати на тепло-електроенергію.

 

Для того щоб скоротити або запобігти потраплянню шкідливих речовин в навколишнє середовище в склад систем місцевої витяжної вентиляції включають обладнання для виловлювання пилу та очищення повітря, що також забезпечує додаткову економію енергоресурсів.

На зображенні справа поруч змінний фільтровентиляційний агрегат виловлює та очищує забруднене повітря, повертаючи його назад у приміщення, при цьому виключається потрапляння шкідливих речовин в робоче приміщення та атмосферу, а очищений повітряний потік не потребує додаткового нагріву.

 

Екологічна необхідність

Необхідність впровадження системи місцевої витяжної вентиляції очевидна тим, хто має уявлення про стан повітряного середовища в приміщеннях, де виділяються, наприклад, зварювальні дими. Шкідливі речовини, що виділяються при зварюванні, складаються з газів та аерозолів, деякі частки яких настільки малі, що, проникаючи через легеневу тканину, потрапляють в кров. У найбільш поширених випадках зварювальний дим містить частки окисів заліза, цинку, кадмію, марганцю, а також частки фтору, асбесту, нікелю, хрому, міді та інших. Внаслідок впливу таких часток подразнюються слизові оболонки очей, виникають алергічні захворювання, сидероз, набряки легень, головні болі та болі в грудях, руйнуються нирки та печінка, з'являються ракові захворювання.

 

Впровадження системи місцевої витяжної вентиляції забезпечить необхідний рівень ГДК в робочій зоні, що вимагається законодавством всіх країн світу в галузі охорони праці та екології.

 

Економічна ефективність

Цілеспрямованість капіталовкладень у обладнання виробничого приміщення системою місцевої витяжної вентиляції легко обґрунтовується. Як тільки система місцевої витяжної вентиляції встановлена, витрати на загальнообмінну приточно-витяжну вентиляцію негайно зменшаться.

 

Вимірювання, виконані економічним відділом "ІЕС ім. Патона", показали, що економія електроенергії досягає 60%, що вище, ніж економія, отримана від застосування систем рекуперації тепла. Основною причиною такої економії є зменшення використання загальнообмінної вентиляції. Інші дослідження показують, що чисте повітряне середовище підвищує продуктивність працівників на 10-20%.

 

В результаті витрат на поліпшення повітряного середовища на робочих місцях зменшується кількість профзахворювань і, як наслідок, зменшується текучість кадрів. Також полегшується пошук бажаючих працювати в тих цехах, куди традиційно люди йдуть неохоче.